PERSBERICHTEN

Flyer: Een eigen veerdienst
Amelanders enthousiast over plannen eigen veerdienst

Amelanders zijn enthousiast over plannen eigen veerdienst, dat is de conclusie van de Amelander Veerdienst na twee informatieavonden. De stichting Amelander Veerdienst wil in 2029 een concessie om de veerdienst van en naar het eiland te onderhouden, omdat er grote zorgen zijn over de bereikbaarheid van het eiland.

Op de eerste avond was al te merken dat er onder de eilanders veel enthousiasme is. Een stemming wees uit dat 80% van de aanwezigen iets dergelijks zag zitten. Jurriaan de Vries van de Amelander Veerdienst is er blij mee “Er was bovenverwachting veel belangstelling. Er waren geen negatieve reacties. Dit is de kans om zelf achter het roer te gaan staan en het draagvlak blijkt er te zijn, na deze twee avonden.”

Plannen verder ontwikkelen

De Amelander Veerdienst maakt pas oer tien jaar kans om de concessie te krijgen, maar er moet ook nog veel worden onderzocht. “We gaan nu verder met het ontwikkelen van de plannen. We moeten allerlei zaken onderzoeken, zoals de structuur van de veerdienst, de juiste rechtsvorm, de mogelijkheden voor de uitgifte van aandelen, zodat eilanders mede aandeelhouder kunnen worden”, legt De Vries uit.

“Wij willen op een democratische wijze onze structuur gestalte geven”, zegt De Vries. Daarom zal de stichting na het seizoen weer in aantal informatieavonden organiseren, waar verschillende mogelijkheden aan de eilanders worden voorgelegd. De eilanders kunnen dan kiezen welk plan zij het beste vinden.

Amelanders enthousiast over plannen eigen veerdienst

De Amelander Veerdienst organiseert twee informatieavonden om meer over hun plannen van een eigen veerdienst te vertellen. De eerste vergadering is woensdagavond. Een groep van zes Amelander ondernemers kwam in 2018 naar buiten met plannen voor een eigen veerdienst. Die wil in 2029 een concessie om een veerdienst van en naar het eiland te onderhouden, omdat er grote zorgen zijn over de bereikbaarheid van het eiland.

Het plan van de Amelander Veerdienst is om de concessie vanaf 2029 te krijgen. Klaas Nagtegaal is een van de initiatiefnemers. “Al jarenlang hebben wij niets meer te vertellen over de veerdienst. De laatste vergunning heeft deze rederij (Wagenborg, red.) voor 15 jaar gekregen. Bij de volgende concessie bestaat de kans dat andere partijen zich aandienen en puur voor het financiële gewin hier naartoe komen. Dan rijzen de prijzen helemaal uit de pan.”

De Amelander Veerdienst wil de Amelanders meer inspraak geven. Ook willen ze lagere tarieven en in oplossing vinden voor de vertragingen. Ze zijn niet bang voor hetzelfde scenario als op Terschelling. “Wij willen niet concurreren met de huidige rederij. Iedereen kan proberen de concessie te verwerven. Degene met het beste plan krijgt de concessie.”

De eerste bijeenkomst is woensdagavond in Nes, de tweede is op donderdagavond in Hollum.

08 mrt 2019 

AMELAND KRIJGT EIGEN VEERDIENST
Datum: 22-5-2018 

 

Om in de toekomst de bereikbaarheid van Ameland te waarborgen heeft een groep Amelander ondernemers de Amelander Veerdienst opgericht. Het doel van de Amelander Veerdienst is om per 2029 de concessie te verwerven om te komen tot een veilige, duurzame en betrouwbare veerdienst tegen acceptabele tarieven.
Voor deze concessie geldt waarschijnlijk een openbare Europese aanbesteding waarbij de kans aanwezig is dat er nieuwe spelers op de markt verschijnen puur voor eigen financieel gewin. Om Ameland hiervoor te behoeden en om Ameland in de toekomst aantrekkelijk te houden als vakantiebestemming gaat de Amelander Veerdienst opereren zonder winstoogmerk, geïnspireerd op Teso, een moderne, succesvolle en transparante rederij op de veerdienst Den Helder – Texel.

 

Bij de Amelander Veerdienst staat het eilander belang voorop; de werkgelegenheid bij de veerdienst zal zo veel mogelijk op Ameland worden geconcentreerd, de dienstregeling moet optimaal en betrouwbaar zijn, onafhankelijk van het getij en de Amelander Veerdienst voorziet in ondersteuning van het Amelander verenigingsleven en de diverse evenementen.

Een veerdienst onderhouden midden in Werelderfgoed Waddenzee vraagt om respect voor de natuur en daarom wordt de Amelander Veerdienst zo duurzaam mogelijk vormgegeven met oog voor detail.

De Amelander Veerdienst is een stichting. De mannen achter het intitiatief zijn Jur de Vries, Fabian Kock, Cees Brouwer, Mario Bunicich en Richard Veltman. Zij zijn al een paar jaar achter de schermen met de voorbereidingen bezig en treden nu naar buiten. Ze willen niet concurreren met Wagenborg Passagiersdiensten en zijn in voor samenwerking met de veerdienst die de lopende concessie heeft. Het is zelfs denkbaar dat Wagenborg de Amelander Veerdienst faciliteert. Over een jaar of tien verloopt die concessie en wordt de veerdienst gegund aan het beste plan. De Stichting Amelander Veerdienst wil het allerbeste plan aanbieden.